+38 (067) 700-65-05
Меню
Остання редакція: 26 грудня 2023

Десять порад як успішно пройти співбесіду при працевлаштуванні

Десять порад як успішно пройти співбесіду при працевлаштуванні

 

Будь-яка співбесіда – це новий досвід, який може виявитися корисним. Тому, щоб успішно пройти бесіду потрібно дотримуватись наступних порад:

  1. Підготуватися.

Необхідно вивчити інформацію про компанію, продумати та налаштувати свою промову-презентацію, щоб створити позитивне враження, показати себе адекватною, конструктивною людиною і досвідченим професіоналом.

  2.Зібратися з силами і не нервувати.

Необхідно навчитися контролювати свої емоції, адже зайве хвилювання буде вам лише заважати при співбесіді.

3. Не перетворюйте розмову в монолог.

Не варто одразу видавати усю заготовлену промову. Спочатку потрібно послухати співрозмовника і постаратися зрозуміти, кого саме компанія шукає, яка за професійними і особистісними характеристиками людина їм потрібна. І, зробивши відповідні висновки, розповідати про себе. «Слухання» на початковому етапі зустрічі має бути 80%, а «говоріння» – 20%.

4. Встановіть довірчий контакт.

Будь-яка комунікація вже наполовину успішна, якщо встановлений довірчий контакт. Інтерв’юер немов «приміряє» вас на свою компанію: наскільки ви «свій», «схожий» на нього, його колег і всіх співробітників, які поділяють інтереси та цінності компанії-роботодавця.

Для того, щоб людина, яка вас не знає, повірила вам і стала довіряти, необхідно говорити з нею однією мовою, одними словами. А для цього вміти слухати і чути.

5. Постарайтеся бути модератором бесіди.

6.Подбайте про зовнішній вигляд.

Перше враження про людину формується в перші 30-40 секунд зустрічі. Дружелюбний вираз обличчя, природність рухів і свіжий, охайний, презентабельний зовнішній вигляд – ось найважливіші фактори, що викликають симпатію співрозмовника. На співбесіді бажаний діловий стиль.

7. Презентуйте себе.

На співбесіду ви приходите для того, щоб працевлаштуватися, а тому потрібно успішно презентувати себе. Будьте контактні, охоче відповідайте на питання. Фраза «прочитайте моє резюме, там все написано» не зіграє на вашу користь.

8. Будьте готові поділитися інформацією.

Будьте доброзичливим, відкритим, діліться інформацією. Іноді кандидат не відповідає на питання, кажучи, що це комерційна таємниця, незважаючи на те, що вся інформація доступна в Інтернеті. Така поведінка викликає подив у роботодавців.

9. Слід шукати роботу в тому числі за допомогою кадрових агентств, вони найкраще знають, як правильно подати найкращі якості та вміння кандидата, на що звернути увагу роботодавця, щоб він розглянув саме вашу кандидатуру.

10. Частіше ходіть на співбесіди.

Кожне нове інтерв’ю – це досвід, через який ви стаєте мудрішими, більш професійними і впевненими в собі.

Пам'ятайте, що кожна співбесіда - це навчальний досвід. Навіть якщо ви не отримаєте роботу, ви пройшли процедуру співбесіди, де перевірили себе, відповідаючи на питання інтерв'ю, і це вже само по собі є перевагою. Крім того, ваш інтерв'юер може бути не зацікавлений в тому, щоб найняти вас сьогодні, але він може переглянути це рішення в майбутньому, залежно від ваших навичок і їхніх потреб! Ось чому ви повинні щоразу показувати себе з найкращого боку!

 

 Тетяна ЄДНИК

фахівець відділу професійно – карʼєрної орієнтації