+38 (067) 700-65-05
Меню
Остання редакція: 26 лютого 2024

Поради щодо складання резюме

 

     

Резюме – це своєрідна анкета, з якої працедавець черпає стислу, позитивну й достовірну інформацію про кандидата на вільне робоче місце. Водночас воно слугує основою для запрошення на співбесіду.

Мета резюме – викликати цікавість у керівника чи працівника кадрової служби до особи, яка претендує на вакансію, а складається воно для кожного конкретного випадку окремо.

Щоб написати хороше резюме, вам потрібно зосередитися на головних фактах вашої професійної біографії. Тому ваша професійна візитка повинна мати такий вигляд:

1. Посада
2. Контактні дані
3. Досвід роботи
4. Освіта
5. Професійні навички
6. Рекомендації
7. Додаткова інформація

Основні вимоги до  написання резюме:

  • викладайте інформацію лаконічно, конкретно, правдиво;
  • описуйте в резюме тільки позитивні якості;
  • вказуйте тільки ту інформацію, яку можете повністю підтвердити;
  • виправте орфографічні граматичні та друкарські помилки;
  • уникайте використання будь-яких абревіатур, професійних термінів;
  • зробіть резюме привабливим за формою та легким для сприйняття.

 

Резюме тимчасового працівника – це резюме для тих, хто одночасно працював над багатьма проектами і з декількома компаніями. Якщо такий пошуковець викладе інформацію у хронологічному порядку, то у працедавця складеться враження, що перед ним несерйозна людина, котра постійно скаче з одного місця роботи на інше. У такому резюме на перше місце виносяться навички та вміння, а потім – виконані кандидатом проекти. Мета резюме конкретного працівника – підкреслити досягнуті результати.

 

Правила подачі інформації в резюме

 

Коли ми переглядаємо будь-який журнал, газету нам першочергово впадають у вічі цифри, графіки, те, що вміщене у рамку, коло, фото, зображення тощо. Таким чином у резюме необхідно використовувати: цифри, великі букви (наприклад - IBM), можна показати відсотки, додати інформацію про кількість працюючих працівників на підприємстві або, наприклад, у блоці кар’єра у функціоналі написати, що «керував 15 працівниками»; значок равлик «@», бажано вказати електронну адресу.

Підготуйте фото. Для світлини рекомендовано дотримуватися ділового стилю одягу.

 Для випускника – ніколи не вказуйте, що у вас немає досвіду роботи! Під час навчання ви проходили виробничу практику. Вкажіть ваші досягнення, що у вас гарно виходило.

 Рекомендовано вказувати рівень знання англійської мови, що відразу дає можливість підтвердити інформацію про володіння тією чи іншою мовою.

Загальні рекомендації до оформлення: візьміть для написання резюме більш щільний папір; надрукуйте резюме, наприклад, шрифтом Arial, інтервалом між рядками 1,5 пт.

Рекомендовані обсяги резюме – не більш як 2 сторінки.

Пам’ятайте, що складання резюме – важливий процес до якого треба підійти уважно і серйозно.

Коли резюме вже написано

Перед тим як розмістити резюме, перевірте його за наступними позиціями:

чи немає в ньому граматичних і лексичних помилок. Попросіть когось із друзів прочитати ваше резюме перед тим, як відправити, або скористайтеся онлайн сервісами по перевірці орфографії;

  • в описі даного місця роботи повинні бути дієслова теперішнього часу: працюю, проектую, керую;
  • в описі попередніх місць роботи повинні бути дієслова в минулому часі;
  • у всьому резюме повинен бути один стиль оповіді, те саме стосується скорочень - якщо десь ви використовували скорочення, то використовуйте їх по всьому тексту (хоча краще відмовитися від скорочень і писати найменування повністю);
  • формат резюме повинен бути зручним для читання (великі поля, не дрібний шрифт, але і не дуже великий, достатня відстань між рядками і т. п.);
  • для друкованої версії використовуйте папір білого кольору хорошої якості;
  • резюме повинно вміститися на одній, максимум на двох сторінках;
  • за необхідності ви маєте вміти підтвердити всю інформацію, яку включили в резюме.

Непогано створити резюме двома мовами. Зрозуміло, що до резюме іноземною мовою висуваються ті самі вимоги щодо оформлення, грамотності та стилістичної єдності, що й до резюме українською мовою.

                                                                                                                                                                                                                                                          

Тетяна ЄДНИК

фахівець відділу професійно – карʼєрної орієнтації